Meditatie


Het oneindig tijdloze zoeken



19-6-1914

Ik ben niets, kan niets,
volg niets na.
Ik draag mijn zijn, illusies,
waar ik ga.
Begrip begrijp ik niet,
kan nergens lezen
Of ik zal zijn, niets zijnd,
wat ik zal wezen.

Hiernevens, wat niets is,
onder 't azuur
Der wijde hemel,
wekt me elk ijdel uur
Een zuidenwind
die siddert in het lover.
Gelijk hebben, winnen,
in liefde geloven

Zijn illusie's
dode mast verstard.
Dromen is niets,
niet weten is onnut.
Slaap in de schaduw,
o onzeker hart.

Fernando Pessoa,

     Mandala - Raga Bhairavi


Stoor je geest niet met ijdele argumenten, verlos jezelf door jezelf. Want jij bent zelf je grootste vriend, en zelf je grootste vijand.











Meditatie gaat veroudering van de hersenen tegen

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat meditatie bepaalde delen van het brein beschermt tegen veroudering. Mensen die geregeld mediteren verliezen minder grijze stof in hun brein als ze ouder worden dan mensen die niet mediteren. Hoe minder grijze stof het brein bevat, hoe vatbaarder het is voor ouderdomsziektes.

In het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology schrijven de onderzoekers dat ze MRI-scans hebben gemaakt van 50 individuen. De helft van de groep mediteerde al 20 jaar lang regelmatig, de andere helft deed niet aan meditatie.

De personen die mediteerden hadden op latere leeftijd meer grijze stof in hun brein dan deelnemers die nooit mediteerden. De wetenschappers benadrukken dat er vervolgonderzoek nodig is om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Bij de meeste mensen begint de grijze stof in het brein rond het twintigste levensjaar af te nemen. Het volume en gewicht van de hersenen nemen af, waardoor functionele vermogens verloren kunnen gaan.

Hoewel mensen steeds ouder worden, neemt het risico op mentale aandoeningen en neurodegeneratieve ziektes op latere leeftijd steeds meer toe. Meditatie kan helpen om die risico’s tot een minimum te beperken.
Dr. Florian Kurth van de Universiteit van Californië in Los Angeles zei dat de onderzoekers verbaasd waren over het enorme verschil. Volgens hoofdonderzoekster Eileen Lunders zijn de resultaten veelbelovend. “Hopelijk leiden ze tot andere studies waarbij wordt ingegaan op het beschermende effect van meditatie op ons brein en onze geest,” zei ze.

Bron: newsroom.ucla.edu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten